Posts | Comments | Email

Živa meja, ki bo dobro opravila svoje delo

Živo mejo uporabljamo v različnih vlogah. Najprej seveda pomislimo na razmejevanje površin, kjer jo uporabimo namesto fizične ograje oziroma ograde. Zelena meja je veliko bolj prijetna na pogled, hkrati pa ne postavlja povsem nepremostljive ovire. Je pa uporabna za omejevanje dostopa do zasebnih površin, če imamo težave z nepovabljenimi obiskovalci ali radovednimi sosedi. Če izberemo prave rastline za živo mejo, lahko dosežemo še druge učinke – dovolj visoka in košata živa meja recimo dobro zastira pogled in odvrača radovedneže od naših zasebnih površin.

V vsakem primeru imamo tu kar nekaj dela z izbiro prave drevesne vrste oziroma grmovnice za ta namen. Ponudba je dokaj pestra, rastline za živo mejo dobimo na https://prodaja-cipres.com/rastline-za-zivo-mejo.html, kjer so predstavljene različne vrste, ki se bodo dobro obnesle v tej vlogi. Je pa od kupca odvisno, katero vrsto bo izbral, sploh če želi nasloviti kakšne specifične funkcije žive meje.

živa meja

Živa meja namesto ograje

Že se uporablja živa meja namesto ograje, lahko pričakujemo odličen učinek. Pogosto je dovolj že to, da lepo zasadimo urejen nasad rastlin, tudi če ne gre za pravo živo mejo. Prav tako se uporabljajo kakšne domiselne okrasne rastline, recimo ciprese in tise, ki so lahko učinkovita pregrada na odprti površini.

Živa meja ima to prednost, da je prilagodljiva in jo lahko brez težav oblikujemo, lahko jo tudi izruvamo ali odstranimo, če potrebujemo prehod. Brez težav dosežemo točno tak učinek, kot ga želimo, česar si pri pravi ogradi pač ne bi mogli privoščiti.

Vzdrževanje žive meje

Seveda pa je pomembno, da pri uporabi žive meje v ta namen ne zanemarimo vzdrževanja. Dela ne bo veliko, a živa meja lahko hitro raste in uide izpod nadzora, tako pa končni učinek ne bo kdo ve koliko posrečen. Živo mejo je treba redno obrezovati in omejiti njen razvoj.

Leave a Reply