Posts | Comments | Email

Vsi državljani Slovenije morajo imeti sklenjeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Obiski pri zdravniku, zdravila na recept, medicinsko-ortopedski pripomočki in druge zdravstvene storitve so zaenkrat pri nas še brezplačne, vendar le, če imamo sklenjeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Kot že ime pove, dopolnilno zavarovanje obveznega le dopolnjuje in ga brez njega ne morete skleniti.

dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

 

Obvezno zdravstveno zavarovanje krije približno 70 % zdravstvenih storitev, medtem ko je z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem krita razlika od obveznega zdravstvenega zavarovanja do polne cene zdravstvenih storitev. V izogib visokim stroškom zdravljenja, je dopolnilno zdravstveno zavarovanje nujno potrebno in ga je potrebno skleniti takoj, ko dopolnimo 26 let, se zaposlimo ali izgubimo status dijaka ali študenta.

Višina premije je pri različnih zavarovalnicah zelo podobna

 

Za dopolnilno zdravstveno zavarovanje lahko zasledimo več različnih izrazov, in sicer je to lahko tudi prostovoljno ali pa dodatno zavarovanje. Ne glede na poimenovanje, je dobro vedeti, da gre za isto zavarovanje. Danes ga pri nas ponujajo zavarovalnice Triglav, Vzajemna in Generali, pri čemer je mesečna premija skorajda enaka. Zakon določa, da ob sklenitvi dopolnilnega zavarovanja komercialni popusti niso dovoljeni, razen zakonsko določenega v višini 3 %.

 

Ker je tudi kritje iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja enako pri vseh treh zavarovalnicah, skušajo le te svoje zavarovance pritegniti na najrazličnejše načine. Nekatere ponujajo paketne popuste v primeru sklenitve več različnih zavarovanj pri isti zavarovalnici, vrednostne bone, članstvo v klubih z dodatnimi ugodnostmi in še mnogo drugega. Vsekakor nikoli ni odveč preveriti razlik med posameznimi zavarovalnicami, saj je tako odločitev na koncu lažja.

Prekinitev pogodbe dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

 

Ne glede na to, pri kateri zavarovalnici imate sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, se le to avtomatično podaljšuje dokler ga zavarovanec ne prekine. Ob tem pa je potrebno biti pozoren na to, da lahko prekinitev pogodbe izpeljete po poteku enega leta od datuma začetka zavarovanja.

 

V primeru prekinitve je pred tem dobro vedeti, pri kateri zavarovalnici želite skleniti novo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Posebnost pri menjavi zavarovalnice je ta, da morate upoštevati 3 mesečni odpovedni rok, ko morate še vedno plačevati premijo. Vendar ste v tem času vseskozi zavarovani, saj vam obstoječa zavarovalnica krije stroške zdravstvenih storitev do datuma prekinitve.

 

Leave a Reply