Posts | Comments | Email

Vsako leto opravite nujen servis toplotnih črpalk

Če želite da bo vaša toplotna črpalka dolgo časa dobro in kvalitetno delovala, ne smete pozabiti na vsakoleten servis in pregled naprave, ki ga mora opraviti strokovno usposobljen serviser. Servisa nikakor ne opravljajte sami, saj lahko tako naredite več škode kot koristi. Servis toplotnih črpalk mora zato postati vsakoletna rutina, na katero ne smete pozabiti, najbolje je, da delo opravi izkušen strokovnjak – https://www.jadranenergetika.si/servis-in-podpora.

Pravilno delovanje toplotne črpalke bo prihranilo energijo. Ne nastavljajte nazaj termostata toplotne črpalke, če povzroči vklop rezervnega ogrevanja – rezervni ogrevalni sistemi so običajno dražji za delovanje. Neprekinjeno delovanje notranjega ventilatorja lahko poslabša delovanje toplotne črpalke, če vaš sistem ne uporablja visoko učinkovitega motorja ventilatorja s spremenljivo hitrostjo.

servis toplotnih črpalk

Zakaj je pravilno servisiranje toplotnih črpalk tako zelo pomembno

Kot vsi ogrevalni in hladilni sistemi je tudi pravilno vzdrževanje ključnega pomena za učinkovito delovanje. Razlika med porabo energije dobro vzdrževane toplotne črpalke in močno zanemarjene je od 10% do 25%. Ravno zato je servis toplotnih črpalk nujno potreben, če želite, da bo naprava imela dolgo življenjsko dobo.

Pri servisu je potrebno postoriti več ključnih stvari. Ko bo serviser opravljal servis toplotnih črpalk, bo zagotovo očistil ter po potrebi zamenjal filtre, ki se nikakor ne smemo zamazati. Umazani filtri, tuljave in ventilatorji zmanjšajo pretok zraka skozi sistem. Zmanjšan pretok zraka zmanjša delovanje sistema in lahko poškoduje kompresor sistema.

Kaj lahko za dobro delovanje storite sami?

Kljub temu pa je dobro vedeti, da servis toplotnih črpalk, ni potrebno klicati za vsako malenkost. Tudi sami lahko kaj postorite. Sami lahko očistite zunanje tuljave, kadar se zdijo umazane. Dobro je, da se občasno izključi napajanje ventilatorja in se ga dobro očisti. Če se pri zunanji enoti razraste zelenje in grmičevje, ga morate odstraniti.

Tudi sami lahko torej znatno prispevate k dobremu delovanju vaše toplotne črpalke. Pomembno je, da napravo poznate, saj boste le tako lahko opazili nepravilnosti.

Comments are closed.