Posts | Comments | Email

Vrste kuhalnih plošč

Le redki si lahko privoščijo prehranjevanje v gostilnah in restavracijah, saj je to precej dražje in včasih tudi bolj zamudno od hrane, ki jo pripravimo doma. Zato so tako pečice kot kuhalne plošče prisotne v vsaki kuhinji in v vsakem stanovanju.

Kuhalne plošče se med seboj precej razlikujejo in predvsem od vas je odvisno, katere kuhalne plošča oz. kakšna vrsta le-teh vam ustreza. Med seboj se kuhalne plošče razlikujejo po viru energije, ki jih napaja, po hitrosti priprave hrane, funkcijah, ki jih posamezna plošča nudi …

Vrhunske kuhalne plošče za učinkovito pripravo hrane

Plinska plošča je ena izmed teh vrst. Kot že njeno ime pove, deluje plinska plošča na plin. Plin lahko kupite v posebnih jeklenkah, ki so namenjene hrambi plina, v nekaterih strnjenih mestnih naseljih pa se lahko plinska plošča priključi tudi na mestni plinovod. Tovrstne kuhalne plošče so že dolgo prisotne, a v zadnjih letih jih nekatere napredne tehnologije že izrivajo iz trga in ponudba teh plošč je tudi v prodajalnah precej manjša.

Tudi električna plošča je zelo priljubljen kuhalni pripomoček. Odlikuje jo enostavnost uporabe, saj je električni priključek vedno na voljo. Električna plošča vam lahko precej poviša račun za elektriko, če spadate med tiste, ki kuhate zelo pogosto. Električna plošča je navadno razdeljena na štiri dele, ki so namenjeni kuhanju. Vsak izmed teh delov je drugačne velikosti, tako da je kuhalna plošča primerna za vse velikosti loncev. Za čiščenje so takšne plošče precej občutljive in ob uporabi preveč agresivnih čistil, lahko pride do trajnih poškodb. Tudi različne polite stvari se hitro zapečejo na površino in zaradi kombinacije teh dveh stvari je čiščenje lahko sila naporno.

Indukcijska plošča je precej podobna električni, tudi vir energije je v elektriki. Indukcijska plošča je najnovejša izmed vseh naštetih plošč in zaradi prav posebne tehnologije nudi kar nekaj prednosti. Največja prednost, ki jo ima indukcijska plošča, je prav gotovo v prihranku energije, saj plošča greje le tisti del, ki je dejansko potreben za kuhanje ali pečenje. Zaradi tako koncentriranega gretja se tudi polita omaka ali mleko ne zapečeta in je čiščenje precej lažje. Še ena prednost je v hitrosti kuhanja in pečenja, saj indukcijska plošča nudi precej hitrejše vretje kot vse ostale kuhalne plošče.

Seveda ima vsaka dobra stvar tudi kakšno negativno lastnost in indukcijska plošča ni pri tem nobena izjema. Med največje slabosti, ki jih lahko pripišemo tem kuhalnim ploščam sodi to, da na njih delujejo le železni lonci. Zaradi tega se lahko hitro zgodi, da boste ob menjavi kuhalne plošče morali zamenjati še lonce, ponve in podobne stvari.

Comments are closed.