Posts | Comments | Email

Vrsar, istrsko naselje

Vrsar je istrsko naselje . Nahaja se na zahodnem delu istrskega polotoka. Upravno sodi Vrsar v Istrsko županijo. Vrsar se nahaja severno od Limskega kanala. Vrsar praktično ni mogoče zgrešiti. Naselje Vrsar se nahaja ob obalni cesti. Omenjena obalna cesta povezuje Rovinj in Poreč. Vrsar se nahaja slabih deset kilometrov južno od Poreča. Naselje Vrsar označuje tudi svetilnik, ki nezgrešljivo sporoča, na pomolu katerega kraja je postavljen.

Naselje je bilo poseljeno že v zelo oddaljenih obdobjih zgodovine. Arheologi so na okoliških vzpetinah našli ostanke ilirskih zgradb. Naselje so pred mnogimi stoletji poseljevali tudi Rimljani. Ursaria, kakor je bilo ime rimskemu naselju, je stalo na področju današnjega Vrsarja. Ostanki te poselitve se nahajajo v pristanišču ter okolici pristanišča. Ohranjeni ostanki, ki govorijo o poselitvi v času Rimljanov so skladišča, vodovod, vile in drugi ostanki iz rimskega obdobja. Zgodovina je bila pestra in zanimiva tudi v kasnejših odbojih. V zgodnjem srednjem veku je bilo zgledno urejeno mesto. Pripadalo je poreškemu škofu. V Vrsarju je imel poreški škof svojo rezidenco. Ostanki srednjega veka so tudi ohranjeni do današnjih dni. V srednjem veku je bil kraj dobro zavarovan. Ostanki tega zavarovanja so zahodna vrata. Ob zahodnih vratih najdemo še eno pomembno pričo zgodovine.

Pomembna priča zgodovine Vrsarja je tudi cerkvica sv. Marije. Cerkvica izvira iz dvanajstega stoletja. Poleg zgodovine priča tudi o romanskem tipu zgradb na tem območju, pa tudi širšem območju Istre. Do današnjih dni se je od takrat marsikaj spremenilo. Turistične zmogljivosti so del teh sprememb. Turizem se je v kraju začel razvijati postopoma, najbolj opazen pa je bil premik v šestdesetih in sedemdesetih letih minulega stoletja. Takrat so se zgradile mnoge turistične zmogljivosti. Vedno so bile v korak s časom, kar pomeni, da gostu ni primanjkovalo ničesar. Vrsar je zanimiva turistična destinacija, ki nudi kakovostne počitnice za vse zelo različne okuse.

http://campingrovinjvrsar.com/Campsites/Valkanela_Vrsar

Leave a Reply