Posts | Comments | Email

Vozniški izpit – kako do njega?

Imeti vozniški izpit za avto je zagotovo želja vsakega odraslega človeka. Kako tudi ne, sa s tem, ko lahko vozimo avtomobil, postanemo mobilni ter neodvisni od drugih ljudi ter sredstev javnega prometa. Mirno lahko napišemo, da so nevozniki prikrajšani za marsikaj, med drugim tudi za čas, ki ga porabijo na vlakih ali avtobusih.
Zato prav nič ne preseneča dejstvo, da se iz dneva v dan povečuje število ljudi, ki so opravili vozniški izpit. Zanj se odloča tudi vedno več tistih posameznikov, ki so do sedaj funkcionirali brez šoferskih sposobnosti. Če se zanj odločate tudi vi, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj informacij o tem, kako do tega izpita. Ne spreglejte!

Kako do vozniškega izpita?

Kaj potrebujete na poti do vozniškega izpita?

  • Če želite pridobiti vozniški izpit, potem morate najprej opraviti zdravniški izpit. S seboj na pregled vzemite osebni dokument, zdravstveno izkaznico ter očala ali kontaktne leče, če jih seveda nosite.
  • Sledi opravljanje prve pomoči. Kandidat za vozniški izpit mora namreč vedeti, kako v primeru nesreče pomagati ranjenim udeležencem prometa. Izpit iz prve pomoči, ki ga organizira Rdeči križ, vsebuje pisni, praktični in ustni del.
  • Na poti do vozniškega izpita vas čaka tudi opravljanje teoretičnega dela, na katerem boste pokazali svoje znanje o cestno prometnih predpisih. Na ta izpit se na upravni enoti lahko prijavite po opravljenem delu teoretičnega usposabljanja, ki ga organizira vaša izbrana avtošola. Izpit poteka na izpitnem centru.
  • Za vozniški izpit seveda potrebujete tudi prakso. Tako morate v izbrani avtošoli opraviti vsaj 20 ur vožnje, nato pa se prijavite k izpitni vožnji. Na praktičnih vožnjah morate predelati številne vaje, s katerimi se boste usposobili za varnega in dobrega voznika.
  • Na koncu sledi še vozniški izpit. Glavno izpitno vožnjo lahko opravljate pri katerem koli Izpitnem centru v Sloveniji. Izpitna vožnja traja od 40 do 50 minut, poleg inštruktorja pa je na vožnji prisoten tudi član izpitne komisije, ki bo ocenil vaše znanje. Na koncu vam bo povedal, če ste izpit uspešno opravili.
  • Po opravljenem izpitu morate opraviti še Program dodatnega usposabljanja za voznika začetnika. Kako do vozniškega izpita si preberi na strani www.bb.si

Leave a Reply