Posts | Comments | Email

Vhodna vrata – »okno« vašega doma

Dom (pa naj bo to hiša ali stanovanje) brez pravih vhodnih vrat ni pravi dom. Z vgradnjo vhodnih vrat tudi simbolično zapremo in zaključimo novogradnjo zato je izbira pravih še kako pomembna. Vhodna vrata lahko poleg svoje osnovne funkcije služijo tudi olepšanju in obogatitvi vašega doma z različnimi dodatki, kot je na primer tolkalo, prav v tem času pa so vhodna vrata najbolj vabljiva z adventnimi venčki.

vhodna vrata

Naj kaj morate biti pozorni pri nakupu vhodnih vrat?

  • Vhodna vrata morajo biti izdelana iz kakovostnega materiala, pa naj bo to les ali plastična masa (PVC). Prav vhodnim vratom namreč najbolj škodujejo vremenski vplivi (sonce, dež, sneg, vlaga) in v primeru, da niso izdelava iz pravega materiala, se bo to tudi hitro poznalo.
  • Vhodna vrata morajo imeti zelo dobro toplotno prehodnost (vsaj 1,1 W/m2K, po možnosti še boljšo prehodnost). To pomeni, da bo toplotna izraba v vaši hiši nekajkrat boljša, izguba bo manjša, ogrevanje cenejše in s tem onesnaževanje okolja z emisijami CO2 manjša. Toplotna izolacija vhodnih vrat pa ni edino, kar morate upoštevati, preverite tudi tesnenje in zvočno izolacijo.
  • V primeru adaptacije hiše ali stanovanja je vgradnja plastičnih vrat mnogo bolj preprosta kot vgradnja običajnih lesenih.
  • Vhodna vrata morajo biti bolj odporna proti udarcem in različnim mehanskih poškodbam, poleg tega pa se prepričajte tudi o tem, da je njihovo vzdrževanje povsem preprosto in nezahtevno. Vhodnim vratom bi morali praviloma nameniti le nekajkratno čiščenje. V kolikor pa se odločite za lesena vhodna vrata pa temu seveda prištejte še barvanje in lakiranje (če želite, da vrata ohranijo svojo kvalitete vsaj enkrat letno).

Comments are closed.