Posts | Comments | Email

Vam je poleti vroče in pozimi mrzlo

Vsi vemo, da so poletni dnevi v stanovanju tako vroči, da se počutimo kot bi bili v pečici. No z nakupom klimatske naprave boste lažje preživeli vroče poletne dni. Klimatska naprava je nepogrešljiva naprava v sodobni družbi, ki slab in onesnažen zrak v prostoru očisti oziroma ga filtrira in optimizira na priporočeno bivalno temperaturo.

 

Osnovna ideja klimatske naprave je bila uporabljena v starem Egiptu, kjer so prostor hladili tako, da je skozi okno viselo trsje, ki so ga vlažili z vodo, na katerega je kapljala. Ko je zapihal veter je hlad zajel prostor. Bila je učinkovita metoda, ki je zrak ohladila, vendar je prostoru povečala procent vlažnosti. Klimatske naprave pa premikajo topel zrak iz notranjosti ven iz objekta s pomočjo kemikalij. Naprava ima 3 glavne dele: kompresor, kondenzator in izparilnik. Kompresor in kondenzator se po navadi nahajata na zunanjem delu naprave, izparilnik pa v prostoru. Delovna tekočina pride na kompresor kot hladen, nizkotlačen plin. Kompresor tekočino stisne. V času, ko delovna tekočina zapusti izparilnik, ga zapusti kot hladen, nizkotlačen plin. Nato se vrne v kompresor, kjer se postopek ponovi. Cene klimatskih naprav se zelo razlikujejo, zato se o ceni pred nakupom pozanimajte pri najbližjem prodajalcu klimatskih naprav.

 

No pozimi pa imamo ravno obraten problem, saj toplota hitro uide iz stanovanja. V tem primeru nam prav pride električni grelec za radiator, ki nam prostor ogreje brez kurjave. Električni grelec tako občutno zmanjša porabo plina ali olja preko elektronskega termostata, ki uravnava temperaturo.

Leave a Reply