Posts | Comments | Email

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke postajajo iz dneva v dan vse bolj priljubljene, saj so energetsko učinkovite, okolju prijazne, uporabljamo pa jih lahko čez celo leto. Čeprav ime zavaja, lahko toplotno črpalko uporabljamo tudi poleti, saj nam pozimi prostore greje, poleti pa zelo učinkovito tudi hladi, ne glede na letni čas pa nam vedno ponuja vir tople vode.

V prid toplotnim črpalkam govorijo marsikatera dejstva, saj ne potrebujete kurilnice oziroma dodatnega prostora, niti dimnika ne potrebujete! Poleg vsega pa toplotne črpalke porabijo med 30% in 50% manj energije kakor plinski ali oljni kotli.
Obstaja več vrst toplotnih črpalk, ki pa se razlikujejo le v vrsti medija ki ga hladijo. Tako da je odločitev katero boste kupili odvisna od vaših potreb ter seveda vaših finančnih zmožnosti. Poudariti pa je treba dejstvo da ste v primeru nakupa toplotne črpalke upravičeni do delnega subvencioniranja s strani države, saj toplotna črpalka izloča bistveno manj toplogrednih plinov kakor druge konkurenčne naprave in s tem varuje okolje.
Toplotne črpalke so odličen nadomestek standardnih ogrevalnih metod, vendar pa v določenih primerih preprosto ne morejo zadovoljiti vseh zahtev, v tem primeru pa je dobro razmisliti o kombinaciji toplotne črpalke z dodatnim virom ogrevanja.
Toplotna črpalka ni le investicija v nižji račun temveč tudi v čistejše okolje! Samo z uporabo toplotne črpalke lahko zmanjšamo izpuste za dobri dve tretjini!

Comments are closed.