Posts | Comments | Email

Toplotne črpalke – Ogrevalni sistem prihodnosti

Toplotne črpalke so ogrevalni sistemi naše prihodnosti. Posebnost toplotnih črpalk je ta, da energijo izkoriščajo iz okolja in jo nato pretvarjajo v nam uporabno energijo. Energijo, ki jo potem pridobimo, uporabljamo za ogrevanje doma in sanitarne vode.

Toplotne črpalke pa izkoriščajo energijo iz:
– zraka
– podtalne vode
-zemlje
– površinskih voda
– odpadne toplote

Toplotna črpalka deluje tako, da pretvori energijo iz nižjega temperaturnega nivoja v energijo višjega toplotnega nivoja. Pretvorba je možna zaradi krožnega hladilnega procesa. Toplotne črpalke so v idealnih pogojih in razmerah sposobne proizvesti do 5x več energije, kot jo je sposobna električna energija. Izbirate lahko med različnimi toplotnimi črpalkami; voda-voda, zrak-voda, zemlja-voda.

Toplotna črpalka voda – voda; če imate v bližini doma vodo (podtalnico ali površinske vode), vam priporočamo, da se odločite za toplotno črpalko voda-voda. S to toplotno črpalko dosegamo visok izkoristek, oziroma visoka grelna števila konstantno, preko celega leta. Vsi ogrevalni sistemi voda – voda vam nudijo zelo široko področje uporabe ogrevanja in ohlajevanja, skupaj s pripravo sanitarne vode. Sistem toplotne črpalke voda-voda zagotavlja največ energije po najnižji ceni. Pomembno je, da je voda na razpolago v zadostnih količinah in, da je struktura tal primerna. Posebno pozornost je pri vsem tem potrebno nameniti temu, da je vode zadosti tudi v sušnem obdobju. Poleg tega pa je pomembna tudi kvaliteta vode.

Toplotna črpalka zrak – voda; ta toplotna črpalka je namenjena za ogrevanje stanovanjskih in poslovnih objektov. Kot vir toplote koristi zunanji zrak. Toplota se nato zajema preko zunanjega zračnega uparjalnika, ta pa je pred zamrznitvijo zaščiten s postopkom občasnega odtaljevanja. Toplotna črpalka zrak-voda deluje tudi do zunanje temperature -20°C, pod to temperaturo pa delovanje ni več ekonomično. S toplotno črpalko zrak-voda lahko ogrevamo tudi sanitarno vodo.

Prednosti toplotnih črpalk:
– za delovanje ne potrebujemo goriv, ki onesnažujejo okolje
– prihranek pri ogrevanju
– zasede malo prostora
– enostavno vzdrževanje
– okolju prijazna

Comments are closed.