Posts | Comments | Email

Teraristika je vse bolj priljubljen hobi

Teraristika je vse bolj priljubljen hobi, s katerim se ukvarja vedno več ljudi. Kljub temu, da gre za zabavo in zbiranje, vsaj v večini primerov, neškodljivih in nenevarnih živali, previdnost pri tem ne bo odveč.
Z nepravilnim ravnanjem je teraristika lahko tudi nevarna. Poškodujete lahko tako živali kot opremo, ob vzdrževanju raznih eksotičnih živali lahko ogrozite tudi lastno zdravje. Za ustrezno varnost tako vas kot vaših živali je nujno, da uporabljate primerno opremo.

Osnoven del opreme za dejavnost, ki ji rečemo teraristika, je terarij. Prav gotovo tudi sami poznate ali ste vsaj že kdaj videli terarij, ki ima marsikaj skupnega, a se hkrati tudi v marsičem razlikuje od pripomočka za ribe, akvarija. Zlasti pri eksotičnih in nevarnih živali je nujno, da je terarij zanesljiv in dovolj močan ter varen, da živali ne morejo pobegniti in ogrožati življenja in zdravja ostalih oseb v gospodinjstvu.

Terarij za udobno življenje plazilcev

Nekatere živali potrebujejo za življenje drugačne pogoje kot so na voljo pri nas. Takšnih živali je med plazilci kar nekaj in so pri nas tudi zelo priljubljene. Zlasti različne afriške živali in živali iz drugih toplih krajev so navajene bistveno višjih temperatur kot jih imamo pri nas. Tako je grelec za terarij nujno potreben pripomoček, če želite imeti v terariju živali iz krajev, kjer je povprečna letna temperatura bistveno višja kot pri nas.

Hrana za plazilce je še en strošek, ki ga mora pričakovati vsak, ki se začne ukvarjati s tem. Večinoma gre za živali, ki jim ne ustreza hrana, ki jo sami uživamo ampak zahtevajo popolnoma drugačno hrano, ki je v veliki večini primerov nimamo doma. K sreči pa večina teh živali ne poje veliko in njihov apetiti ni niti približno primerljiv z apetitom drugih domačih živali, npr. psov in mačk.

Comments are closed.