Posts | Comments | Email

Šrilanka, nekdanji Cejlon

Šrilanka je nekdanji Cejlon .

Država Šrilanka je otok, ki se nahaja na obali indijske podceline. Šrilanka velja kot pomembno stičišče poti. Stičišče poti je ozemlje današnje države Šrilanka naredilo pomembno že v davnih časih. Posebno pomembno je ozemlje države
Šrilanka postalo v času evropskega odkrivanja novih kontinentov. Pomorščaki, ki so potovali v oddaljene kraje so pomembne obmorske kraje iskali po različnih načelih, predvsem so bile pomembne geografske, naravne in kulturne danosti.
Ozemlje države Šrilanka so s pridom izkoristili vsi pomorščaki, ki so potovali med jugozahodno in zahodno Azijo. Geografska danost ozemlja države Šrilanka domačinom ni prinašala le koristi. Osvajalci niso bili vedno prijazni, zato so se z domačini večkrat vpletali v spopade. Pomorščaki so prinašali razne kulture in običaje. Med pomorščaki so pomembno vlogo odigrali predvsem Portugalci in Nizozemci. O prisotnosti Portugalcev priča mesto Colombo, ki je nastalo ob njihovem prihodu. Ozemlje otoka je kmalu zadišalo tudi drugim pomorščakom. Bojevitost in interesi Nizozemcev so dodobra zaznamovali zgodovino otoka. Nizozemci so otok najprej zasedli, nato pa tudi v veliki meri odločali o življenju na njem, saj so branili prihod drugih pomorščakov. Zasedba otoka je bila posledica Nizozemske zmage nad Portugalci leta 1658. Značilna dejavnost dežele je kmetijstvo. Pridelki, po katerih slovi dežela daleč naokrog so čaj, kavčuk in cimet. V sodobnih časih na pomembnosti pridobiva proizvodnja hrane in tekstila . Za obiskovalce so dobrodošle informacije pred samim obiskom. Omogočale bodo dobro izkušnjo bivanja na otoku. Mnoge zanimajo vprašanje glede zdravstvene oskrbe, krajevnih zakonov in običajev, vprašanja povezana z zakonodajo in nadzorom upoštevanja zakonov v praksi, ter običajev in navad lokalnega prebivalstva. Zdravstvena oskrba je zadovoljiva, predvsem to velja za prestolnico. Vsekakor je potrebno imeti pri zahtevah nekaj tolerance in upoštevati dejstvo, da evropskih standardov ne gre realno pričakovati.

Šrilanka je zanimiv, obiska in ogleda vreden otok na jugu indijske celine.

Leave a Reply