Posts | Comments | Email

Spalnice, prostori kjer preživimo tretjino življenja

Spalnice so prostori, ki vplivajo na kakovost spanja. Pogosto se ne zavedamo, da v spalnicah preživimo približno tretjino svojega življenja. V povprečju spalnice uporabljamo tretjino dneva, kar poenostavljeno pomeni tretjino življenja. Krajši ali daljši čas uporabe narekujejo življenjske navade.

Opremljanje spalnice se mora zavedati časa uporabe na dnevni ravni

V povprečju spimo dnevno približno osem ur, nekateri več, drugi manj časa. Nekateri prisegajo na popoldanski počitek, kar pomeni uporabljati spalnice dodatne pol ure, uro oziroma drug ustrezen čas več dnevno. Brez dvoma pa so spalnice prostor, ki je v vsakem domu med najbolj izkoriščenimi. Verjetno bi težko našli drug prostor, kjer preživimo več ur. Predvsem pa več ur konstantno oziroma neprekinjeno. Temu primerno bi morali spalnice tudi opremljati in vanje investirati. V prvi vrsti je pomemben sam prostor, njegov volumen, površina, lega ter druge lastnosti. Tla in druga oprema morajo biti izbrani z zavedanjem pomena čistoče spalnega okolja. Čistoča pomeni manj možnosti, da bom vdihavali nečistoče ter druge nezaželene snovi iz okolice spanja. Koristno je torej izbirati izvedbe spalnic, ki nam omogočajo enostavno vzdrževanje čistoče.

spalnica s pohištvom naj bo urejen prostor za spanje

Nadalje bomo spalnice dobro opremili z izbiro ustreznega ležišča. Gre za okvir, vzmetnico in posteljnino. Okvir se zdi na prvi pogled zelo enostaven, vendar je izbira zahtevna. Zagotavljati mora ustrezno oporo vzmetnici, pod okvirjem pa je priporočljivo imeti dober pretok zraka. Vzmetnica mora zagotavljati ustrezno oporo telesu, dobra izbira se osredotoča na način spanja oziroma položaj telesa med spanjem. Posteljnina mora zagotavljati optimalno temperaturo in vlago telesu v času spanja. Pri tem je treba upoštevati tudi prisotnost ali morebitno naknadno vgradnjo klimatske naprave. Njihove cene so vedno bolj dostopne, za mnoge je tudi porabljena energija luksuz v katerega je smiselno investirati. S klimatsko napravo in ustrezno nastavitvijo njenega delovanja med spanjem je zagotovljena optimalna temperatura ter vlažnost spalnice ne glede na letni čas, zunanjo temperaturo ter druge dejavnike.

Leave a Reply