Posts | Comments | Email

Sončni kolektorji

V večini gospodinjstev največji strošek s samo hišo pomeni ogrevanje, kar pomeni, da se tudi skrivajo tudi največji možni prihranki. Prihranimo lahko z zmanjšanjem porabe goriva ali pa z prehodom na cenejši oziroma celo brezplačni vir energije.

Prav to nam omogočajo sončni kolektorji, s katerimi izkoriščamo brezplačni vir energije, sonce. Ta vir je, tako kot drugi obnovljivi viri, premalo izkoriščen. Zadnje čase se sicer vedno več vlaga v solarne elektrarne, a je to za običajnega človeka mnogo prevelika investicija. Tega ne moremo trditi za naložbo v sončne kolektorje, saj se taka naložba povrne že v nekaj letih.

Solarne kolektorje se uporablja predvsem za segrevanje sanitarne vode in sicer v kombinaciji z posebnim bojlerjem z vgrajenim električnim grelcem, ki vzdržuje vodo na primerni temperaturi tudi ko ni neposrednega sončnega sevanja.

Poznamo več vrst sončnih kolektorjev – najbolj razširjeni so ploščati, saj so najcenejši, najlažji za namestitev in najbolj odporni na zunanje pojave. Imajo pa nekoliko slabši izkoristek, predvsem v prehodnih obdobjih, saj delujejo le, kadar na njih pada neposredno sončno sevanje.

Comments are closed.