Posts | Comments | Email

Sokovnik, svežina hranil

Sokovnik je svežina hranil .

Hrana je vir življenja , človeku oziroma njegovemu organizmu zagotavlja vse potrebno za dobro delovanje. Dobro delovanje zagotovimo z ustrezno izbiro tako po kakovosti kot količini. Zelo pomembna pa je tudi priprava hrane, sokovnik so v marsičem spremenili razmišljanje in prakso na tem področju. Gre za neprestan napredek človeka, ki hrano in njeno pripravo spreminja skladno z okoljem v katerem živi, navadami, informacijami in vplivi ter na podlagi drugih dejavnikov. Mnoge današnje prakse in spoznanja pred časom nismo imeli, verjetno bo podobno napredek odkrival vedno novo in novo tudi v prihodnosti. Prednost, ki jo imajo sokovnik pred drugimi podobnimi napravami in njihovimi načini delovanja je v tem, da je hrana pripravljena v obliki soka. Razni mešalniki in druge podobne priprave pa ta proces izvedejo le delno. V primeru, da sama struktura in druga lastnost živila omogoča, proizvedejo tudi sok, vendar ne v veliki količini. Obratno pa sokovnik iz živila iztisne sok v celoti. Za prebavni sistem je to velika sprememba. Vse kar dobimo iz mešalnika ni v celoti sok, torej mora ostanek prebavni sistem predelati in izkoristiti koristne snovi. Za razliko od tega sokovnik predela večino sestavin v sok, kar pa prebavni sistem bistveno lažje izkoristi in pridobi koristne učinke. Problem pri razumevanju je večinoma energija, ki je potrebna za proces prebave te sam proces. Energija za proces prebave se nam zdi samoumeven, vendar črpa energijo, z drugo besedo jemlje jo drugim procesom. To nam sokovnik prihrani, saj je za proces predelave soka v koristi potrebno manj energije. O energiji potrebni za proces prebave je zgovorna navada starejših generacij, ki so po kosilu šli počivat. Prebava ima v tem primeru na voljo celotno energijo, saj ostali organizem večinoma počiva.

Sokovnik je danes napredek na področju prehranjevanja, ki prinaša številne izboljšave v kakovosti življenja.

Leave a Reply