Slab spanec, neprespane noči
Slab spanec so neprespane noči .
Vzrokov za slab spanec je veliko. Na dober spanec vpliva veliko dejavnikov. Predvsem je pomembno, da človek k počitku leže brez posebnih skrbi za naslednji dan. Poleg tega k dobremu počitku prispeva pravilna prehrana ter čas zadnjega obroka pred spancem. Slab spanec zaradi skrbi, ki so povezane z aktivnostmi naslednjega dne, je pogosta težava oseb različnih starosti. Velikokrat je slab spanec izražen v pogostem prebujanju med spanjem ali pa človek preprosto ne more zaspati. Slab spanec je lahko posledica slabih prehranjevalnih navad. S premembami prehranjevalnih navad se lahko slab spanec spremeni v odlično izkušnjo. Potrebno se je zavedati, da je slab spanec zaradi nepravilne prehrane, lahko odpraviti z disciplino pri prehranjevanju. Dnevne obroke je potrebno razdeliti glede na potrebe po hrani oziroma hranilnih snoveh. V primeru, da bo človek zjutraj izvajal fizične aktivnosti je potrebno pravočasno zaužiti dovolj hrane, da bodo zahteve pravočasno in zadostno zagotovljene. Obratno je, če človek v dnevnih aktivnosti pričakuje manjše obremenitve. Hrana mora biti v tem primeru lažja ter prilagojena manjšim aktivnostim. Toliko bolj pomembno je prehranjevanje pred spanjem. Velikokrat je za dober spanec dovolj že preprosto vodil, da mora iti oseba k počitku lačna. Zadnji obrok hrane moramo užiti dovolj časa pred počitkom. Na ta način bo prebavna aktivnost lahko pred spancem zaključena, organizem se bo lahko spočil, saj bodo aktivnosti minimalne. Poleg časa je za kvaliteten spanec pomembna vsebina hrane. Vsebina hrane mora biti pred spanjem čim lažje prebavljiva. Lažje prebavljiva hrana omogoča, da se prebavni proces izvede hitro in brez pretiranih obremenitev. Tako bo organizem imel čas, da se umiri in lahko začne z procesom regeneracije. Dobra regeneracija je pomembna za aktivnosti prihodnjega dne, zato je potrebno na vse zahteve misliti pred počitkom.
Slab spanec lahko spremenimo v pozitivno izkušnjo in dober počitek s preudarnim razmišljanjem in delovanjem.