Posts | Comments | Email

Ribje olje v sebi skriva dve najpomembnejši maščobni kislini

Ribje olje človeku prinaša koristi z uživanjem optimalnih količin. V prehrani uživamo ribje olje na različne načine in v različnih oblikah. Ključnega pomena je priprava hrane, izbor hrane, shranjevanje hrane ter drugi pomembni dejavniki.

Zakaj potrebujemo maščobne kisline Omega 3?

Človeško telo ni sposobno proizvajati omega tri maščobnih kislin iz maščobnih kislin omega šest. Maščobne kisline omega šest se pogosto nahajajo v dietah zahodnega sveta. V takih primerih lahko koristi ribje olje v obliki prehranskega dopolnila.

Prehranska dopolnila je potrebno jemati z nekaj previdnosti. Dobro je potrebno prebrati sestavo, o uživanju se je priporočljivo posvetovati z zdravnikom. Določenim osebam se ribje olje v obliki prehranskega dopolnila odsvetuje. Ribje olje v obliki kapsul ali v drugih oblikah je tudi potrebno hraniti izven dosega otrok. Kapsule v embalaži morajo biti dobro zaprte, embalaža pa mora biti shranjena v suhem in hladnem prostoru. Priporočene dnevne količine ni priporočljivo presegati. Ribje olje v obliki prehranskega dopolnila tudi ni nadomestilo za raznovrstno in uravnoteženo prehrano.

 

Omega 3 maščobe so najbolj priročne v kapsulah. Le preverite pred nakupom sestavo.

Z omega tri maščobnimi kislinami bogato ribje olje pozitivno vpliva na zdravje srca, oči, sklepov, ožilja in možganov. Na splošno je v deželi na sončni strani Alp hrana preobilna z maščobami. Priporočen vnos naj ne bi presegal tretjine dnevnega energijskega vnosa, povprečni vnosi so blizu štirideset odstotkov. Med dnevnimi vnosi je preveč nenasičeni maščob in maščob bogatih z maščobnimi kislinami. Vnos maščob in drugih snovi najbolje nadzorujemo z doma pripravljeno hrano in uživanjem. Še bolje je, če je hrana domačega ali znanega izvora. V tem primeru imamo zelo jasno predstavo o tem, kako so živila pridelana, vzgojena, hranjena oziroma pripravljena do oblike primerne za uživanje. Priporoča se omejevanje svinjske maščobe, mlečne maščobe ter raznih drugih vrst masti in z nenasičenimi maščobami bogatih živil. Kakovostno ribje olje v ponudbi lahko tudi preverimo, koristijo potrošniški testi raznih potrošniških organizacij ter razni drugi zaupanja vredni viri.

 

Leave a Reply