Posts | Comments | Email

Premagajte strah pred fitnesom

Se odločate za obisk fitnesa, pa se vam porajajo razni dvomi in strahovi? Kakršen koli način telovadbe je lahko strašljiv, če niste bili aktivni že nekaj časa. A fitnes lahko pripomore ogromno k vaši fizični pripravljenosti, kar pa pripomore tudi k boljšemu zdravju in lažjemu premagovanju stresa. Tukaj je 5 najpogostejših strahov in načinov, kako jih premagati.

 

1. Strah pred poškodbami

Če ste povsem izven kondicije, je normalno, da pri prvem treningu v fitnesu čutite različne mišice, za katere ste pozabili, da ih imate. Za preprečevanje poškodb je pomembno, da se naučite pravilne izvedbe vaj, kupite primerne tekaške čevlje, da se na začetku ogrejete in delate na primerni stopnji intenzivnosti. Kadar boste v dvomih, vprašajte za pomoč strokovnjaka za fitnes.

 

2. Strah, da boš v fitnesu izpadel kot idiot

Seveda se lahko zgodi, da padeš na tekalni stezi, se spotakneš na stopnicah, da ti utež pade naravnost na noge … Poleg tega se lahko počutiš neumnega, kadar ne veš, kako deluje določena naprava v fitnesu ali nisi prepričan, če vaje izvajaš pravilno. V prvih primerih je rešitev le ena: smeh. V drugem primeru pa kar pogumno vprašajte za nasvet – vsi so bili enkrat začetniki!

 

3. Strah pred bolečino

Telovadba v fitnesu ne sme biti boleča. Normalno je, da postanete zadihani in preznojeni, a če začutite bolečino, se morate ustaviti. Ko si boste nabrali moč in vzdržljivost, boste lahko stopnjevali intenzivnost treninga, a na začetku nikar ne pretiravajte.

 

4. Strah pred znojenjem

Ta strah je povsem neutemeljen! Vsak se znoji različno močno, če pa vas skrbi smrad, imate na voljo nekaj rešitev. Primerna oblačila, ki odvajajo znoj, izogibanje hrani, ki povzroča močnejši vonj (česen, čebula, alkohol) ter primeren deodorant.

 

5. Strah pred neuspehom

Tega strahu se najlažje lotite tako, da si postavite takšne cilje, ki jih boste lahko dosegli. Vsak dosežen cilj pa vam bo dal nov zagon za doseganje naslednjih ciljev.

Leave a Reply