Posts | Comments | Email

Pomen barv v kuhinji

Barve so v življenju posameznika zelo pomembne. Barve naše kuhinje izražajo našo osebnost in čustva, imajo pa tudi nezavedni vpliv na naše počutje in ustvarjalnost. Da bomo pri kuhanju ustvarjalni, pri hranjenju umirjeni in pri druženju sproščeni, moramo barve naše kuhinje izbrati premišljeno. Na splošno velja, da so zemeljske barve in nevtralni odtenki najprimernejši, medtem ko modra, zelena in vijolična niso najboljša izbira.

izdelava kuhinj

Rumena
Zdi se da je rumena barva v kuhinji najbolj ustrezna in tudi najbolj priljubljena. Rumeno lahko uporabljamo v različnih odtenkih, saj se poda skoraj k vsakim kuhinjskim elementom iz lesa. Moderni močno rumeni odtenki kuhinjskih elementov pa ustrezajo le bolj drznim in radoživim “kuharjem”.

Rjava in zemeljski odtenki
Rjavo barvo kuhinje povezujemo z naravo, zemljo in hrano. Naravni videz lesa in različni odtenki in materiali, tudi pregovorno dolgočasno kuhinjo naredijo moderno in razgibano. S kombinacijo svetlejšega ali temnejšega odtenka sten ustvarimo dovršen videz prostora.

Rdeča
Če želite v vaši kuhinji več igrivosti in temperamenta se lahko poigrate z rdečo barvo. Običajno rdečo barvo namenimo le posameznim delom kuhinjskih elementov ali sten, da dodamo nekaj strasti.

Neutralne barve
Z dovolj bele, vsaka barva postane nevtralna. Nevtralne barve sicer ne odražajo močne osebnosti, so pa umirjene in prijetne za bivanje. Če ste umirjeni, so različni odtenki pastelnih barv primerne. Kuhinjo pa lahko obogatite z različnim barvnim pohištvom.

Zelena
Kuhinja v zeleni barvi je najmanj primerna. Posebno močni zeleni odtenki lahko v kuhinji ustvarijo slobo počutje.

Modra
Modra barva lahko predstavlja element vode, ki je prisoten v kuhinji, vendar zagotovo ne spodbuja apetita. Modre se v velikih količinah raje izgnite. Primerna je morda za barvo stene med kuhinjskimi elementi.

Comments are closed.