Posts | Comments | Email

Optimalne vozne lastnosti avtomobila

Že pri vsakdanji vožnji se lahko manjši detajli izkažejo za zelo pomembne. Najbolj očitno je to seveda v primeru nesreč in nezgod, ki bi se jim lahko izognili že s kakšno neznatno reakcijo. A prav tako se malenkosti pokažejo pri običajni vožnji, še posebej na dolgi rok – pri tem opažamo razlike v sami vozni izkušnji, v udobju, nenazadnje pa tudi v porabi goriva in učinkovitosti avtomobila. Kaj lahko storimo, da optimiziramo vozne lastnosti avtomobila?

Menjava gum

Menjava pnevmatik ni nujno zlo, s katerim se soočimo dvakrat na leto. Je pravzaprav priložnost, da svojega jeklenega konjička opremimo s kar najboljšo razpoložljivo opremo. Seveda to ne pomeni, da se splača investirati v najdražje možne pnevmatike, je pa treba opozoriti, da menjava gum ni čas za varčevanje. Različne pnevmatike se med seboj precej razlikujejo, predvsem prinašajo različne rezultate na cesti. Čisto možno je na primer, da bodo dobre zimske gume na poledeneli cesti odločilno vplivale na vodljivost vozila, s tem se lahko izognemo nesrečam in drugim nevšečnostim. Pa tudi manjše razlike se pokažejo pri vožnji – menjava gum je koristna tudi z vidika varčnosti avtomobila.

menjava gume z vulkanizersko opremo

Avtooptika

Gume lahko že same po sebi pomagajo pri optimizaciji voznih lastnosti vozila, a še več bomo v tej smeri storili, če se poslužimo nekaterih dodatnih storitev, ki jih izvajalci nudijo skladno z menjavo gum ali pa posebej. Najpogosteje posegamo po centriranju pnevmatik, vse bolj priljubljena pa je tudi avtooptika, predvsem pri namestitvi letnih pnevmatik. Gre za prilagoditev podvozja, ki mora biti za dolga potovanja in za vsakdanje izlete primerno nastavljeno. Ob redni uporabi avtomobila se tudi stanje podvozja spremeni, na dolgi rok do te mere, da se to močno pozna pri vozni izkušnji, še bolj pri porabi goriva. Avtooptika je zelo učinkovita storitev na tem področju in je vsekakor vredna investicije za tiste, ki iščejo optimalne vozne lastnosti avtomobila.

Leave a Reply