Posts | Comments | Email

Ogljikov monoksid (CO) pokvaril zimske počitnice

Zimski čas je obdobje v letu, ko so zasnežene slovenske gore zame najlepše. Iz lesenih koč prihajajo čudovite vonjave po sladkih dobrotah in domačem čaju. Gost dim, ki se vali iz dimnikov in ogenj v kaminu, pričarajo pravo zimsko pravljico. Vendar pa to pravljico spremlja tudi velika nevarnost – ogljikov monoksid – CO.

ogljikov monoksid co

Že majhna nepazljivostpri uporabi in vzdrževanju kurilnih naprav lahko zimsko idilo spremeni v tragičen dogodek. Prav to se je zgodilo v mrzlem Januarju, ko smo s prijatelji preživljali počitnice v koči blizu smučišča. Kot vsak večer, smo si tudi takrat v kaminu zakurili ogenj, da bi si ogreli premražena telesa in na toplem odigrali nekaj iger s kartami. Večer je potekal popolnoma običajno in nihče od nas ni pomislil, da bo naša življenja že čez nekaj trenutkov ogrožal smrtno nevarni ogljikov monoksid (CO). Že po nekaj odigranih partijah smo s prijatelji občutili nekakšno utrujenost, glavobol in rahko omotico. Menili smo, da so to znaki utrujenosti in se odpravili spat. Hitro smo zaspali, kajkmalu pa nas je na prežečo nevarnost opozoril alarm za povečane koncentracije ogljikovega monoksida v prostorih. Zbudili smo se slabotni in z hudo omotico. Takrat ni bilo več dvoma, kaj je vzrok tem simptomom, in takoj smo odhiteli na sveži zrak. Dobro smo prezračili kočo in poklicali serviserja peči.

K sreči nihče od nas ni utrpel hujše zastrupitve in edino detektor ogljikovega monoksida nas je obvaroval resnejših posledic.

Comments are closed.