Posts | Comments | Email

Oblačila, vse kar imamo na sebi

Oblačila so vse, kar imamo na sebi oblečeno. Po materialih iz katerih so oblačila narejena ločimo : oblačila iz blaga, oblačila iz usnja in oblačila iz umetnih materialov.

Najpogosteje za oblačila štejemo : hlače, krilo, majico, srajco, bluzo, jakno, plašč, pulover, jopico in drugo. Širša razlaga med oblačila štejejo tudi pokrivala in rokavice.

Oblačila ščitijo pred vplivi iz okolja . Vplivi iz okolja pred katerimi nas oblačila ščitijo so : mraz, vročina, dež in podobni vremenski in drugi vplivi iz okolja. Poleg tega, da na oblačila ščitijo pred vplivi iz okolja imajo tudi druge lastnosti. Oblačila lahko sporočajo pripadnost organizaciji, društvu, podjetju ali drugi organizirani skupini ljudi.

Med seboj se oblačila ločijo tudi po namenu uporabe. Tako imamo delovna oblačila, nočna oblačila, športna oblačila, svečana oblačila in podobno. Pri izbiri je načeloma potrebno imeti nekaj okusa in spoštovati določena načela in pravila, vsekakor pa smo pri izbiri največkrat svobodni. Vendar svobodo pri izbiri ni najbolj modro brezglavo izrabljati, saj ima takšna izbira lahko negativni učinek. Tako nam bo na določene prireditve prepovedan vstop, če oblačila ne bodo izpolnjevala določenih načel in pravil. Po tem v kolikšni meri je človeku omogočena prosta izbira brez posledic ločimo oblačila med seboj na formalne in neformalne. Poleg pravil, ki so večkrat tudi zapisana in zahtevana imamo modo, ki po svoje piše pravila, predvsem pa se ta pravila spreminjajo. Spreminjanje mode ima največkrat svoj ciklus, saj se oblačila, ki so smo jih nosili pred več leti ali so jih nosili naši starši, čez čas zopet pojavijo kot modne zapovedi.

V najstarejših časih so bila oblačila iz živalske kože. Oblačila iz živalske kože so naše davne prednike ščitile pred dežjem in mrazom. Mnoga oblačila iz živalske kože so še danes cenjena, saj dokazano pred mrazom in dežjem, ter drugimi vplivi iz okolja veliko bolje ščitijo kot sodobna oblačila iz umetnih materialov.

http://www.superge.si/

Leave a Reply