Posts | Comments | Email

Mesoreznica obvezen pripomoček ljubiteljev mesa

RezalnikiMesoreznica je kuhinjski pripomoček, katerega namen je mletje mesa v enakomerno velike koščke. Verjetno ste seznanjeni z mesom za hamburgerje (mleto meso), ki je eden najbolj znanih produktov mesoreznice. Ampak mesoreznica se uporablja tudi za mletje mesa, ki je namenjeno za klobase, mesne štruce, čevapčiče in podobno hrano. Lahko pa se uporabljajo tudi za mletje druge hrane, kot na primer oreščkov in nekatere vrste zelenjave.
Osnovni način delovanja mesoreznice se ni spremenil že odkar je bila izumljena v 19-tem stoletju. Za izum se lahko zahvalimo nemškemu izumitelju Karl-u Drais-u. Mesoreznica deluje tako, da potiska meso skozi kovinsko ploščo, ki ima večje število majhnih lukenj. Na drugi strani dobimo dolge in tanke niti mesa, ki jih je možno nadaljnjo obdelati. Finost mletega mesa je možno prilagoditi z menjavo kovinskih plošč, ki imajo različno velike luknje.
Prve mesoreznice so bile na ročni pogon, in za nekatere ljubitelje je ročna mesoreznica še vedno edina prava stvar, zaradi česar jih je še vedno možno kupiti. Kljub temu, pa je sodobna električna mesoreznica v današnjih časih ključna izbira, saj bi se roke kaj hitro utrudile, pri obdelavi večje količine mesa. V mesoreznicah pa lahko poleg ene vrste mesa meljemo tudi več različnih vrst mesa in s tem zagotovimo enakomerno porazdeljenost, kar je posebej priročno za klobase.
Mesoreznice, pa so lahko tudi nevarne, zato je pri uporabi vedno pazimo, da ne vtikamo rok v nevarne dele in pazimo na lase. Mleto meso je tudi idealno okolje za bakterije, zato je treba po vsaki uporabi mesoreznico temeljito očistiti, meso pa primerno toplotno obdelati. Uporaba vroče vode in belil ali dezinfekcijskih sredstev je zelo priporočljiva.

Comments are closed.