Posts | Comments | Email

MELATONIN

Melatonin ima antioksidantne lastnosti in lahko pomaga vnaprej ustavi bolezni, pogosto povezane s staranjem, kot so bolezni srca in sive mrene. Hormon lahko pospeši delovanje imunskega sistema, kot tudi, ki se lahko upočasni z starostjo.

SAD(Sezonska čustvena motnja), povezana z depresijo: število ljudi, ki se počutijo povsem običajno in energično poleti, postanejo depresivni in počasni v zimskem času, ko je sonce šibkejše in je manj svetlobe. Nizka raven melatonina je lahko prisotna tudi pri posameznikih, ki se odzovejo na ta način. Po nekaj predhodnih študijah, ki so  jih izvajali pri posameznikih, so dejali, da je trpljenje iz SAD (sezonsko čustveno motnjo) lahko pride do bistvenega izboljšanja razpoloženja, če se jemlje nekaj majhnih odmerkov(0,1 mg) melatonina v popoldanskih urah. Študija udeležencev, ki niso izboljšali stanja je rezultat tak, da bodisi ali so vzeli velik enkraten odmerek zjutraj ali pa sploh niso vzeli nobenega odmerka melatonin. Potrebnih je več študij na tem področju.

Očesni tlak:Dokazano je bilo, da pri jemanju dodatka melatonina v majnih količinah privede do nižjega tlaka v očeh. Ker so študije bile izvedene le na zdravih očeh, ni gotovo ali je melatonin učinkovit tudi pri zdravljenju glavkoma.

Parkinsonova bolezen: nizke ravni melatonina lahko povzročijo neuspeh
nevrotransmiterjev, ki vodijo do Parkinsonove bolezni. Dopolnitev melatonina lahko  to prepreči.

Kdo potrebuje in kakšni so simptomi pomanjkanja?

V veliki meri so menili, da pri starostnikih oz. ljudjeh v starosti, telo  proizvaja manj melatonina. Pomanjkljivost melatonina lahko povzroči nespečnost. Proizvodnja melatonina se spreminja glede na količino svetlobe pri kateri ste izpostavljeni,vendar se proizvaja več melatonina ponoči kot čez dan, in vaše telo proizvaja več melatonina v popolnoma temni sobi kot v v sobi katera je izpostavljena svetlobi.

Stres, bolezen in staranje so krivci, ki lahko pospešijo  pomanjkanje  melatonina. Nedavne raziskave so pokazale, da je melatonin  eden najmočnejših antioksidantov. K rešitvi problema nespečnosti je bistveno pripomogel vnos melatonina. Večina ljudi poroča miren, globok spanec, nekateri poročajo o bolj živih sanjah in da so se bolje naspali ponoči.

Oglejte si melantonin izdelke tukaj.

Leave a Reply