Posts | Comments | Email

Mariborsko Pohorje – smučišče za začetnike in vrhunske smučarke

Mariborsko Pohorje je štajersko smučišče, ki se nahaja na robu predalpskega hribovja. Mariborsko Pohorje se nahaja na vzhodu predalpskega hribovja Pohorje v severovzhodni Sloveniji. Pohorje se na zahodu razteza do Dravograda in Slovenj Gradca, na jugu do Slovenskih Konjic, na severu pa predalpsko hribovje razmejuje reka Drava. Smučišče ima dolgoletno tradicijo, intenzivneje se je začelo razvijati po drugi svetovni vojni.

Smučanje na pobočju mariborskega Pohorja

Mariborsko Pohorje je tudi središče adrenalinskih programov

Pohorska vzpenjača

Pomembna prelomnica v zgodovini smučišča Mariborsko Pohorje je izgradnja Pohorske vzpenjače leta tisoč devetsto sedeminpetdeset. Do današnjih dni se je smučišče razvijalo ter posodabljajo naprave starejšega datuma. Smučarji imajo danes na voljo preko štirideset kilometrov prog, ki z najvišje točke tisoč tristo sedemindvajset kilometrov pripelje na prag štajerske prestolnice. Tu je mogoče ob zaključku smučanja odložiti smuči in opremo ter se z mestnim avtobusom odpeljati v središče mesta ter užiti nočno življenje štajerske prestolnice. Ali pa se preko številnih naprav vrniti na poljubno lokacijo smučišča ter nadaljevati s smučanjem.

Za prevoz smučarjev skrbi poleg vzpenjače še štirinajst površinskih, tri dvo sedežnice, štiri sedežnica, ter šest sedežnica. Mariborsko Pohorje lahko opremi tudi naključne obiskovalce, saj ima možnost izposoje smučarske opreme. Kar pomeni, da lahko naključnega obiskovalca obleče, obuje in opremi od glave do pete. Znanje smučanja lahko pri tem obnovi preko smučarske šole, ali pa se skupaj z ostalimi začetniki nauči osnov smučanja.

Smučišče Mariborsko Pohorje je tudi središče adrenalinskih programov ter prizorišče tekme za svetovni pokal. Tekmovanje za Zlato lisico je bilo prvič izpeljano leta tisoč devetsto štiriinšestdeset, vključevalo pa je različne discipline. Načeloma tekmovanje obsega slalomsko in veleslalomsko tekom, seštevek časov obeh tekem pa šteje za skupno zmago. V prvih izvedbah sta bili dvakrat izpeljani le dve slaloma, nekajkrat je poleg klasične slalomske in veleslalomske potekala še dodatna tekma, kot nadomestilo odpadle tekme drugega prizorišča, enkrat je bil izpeljan superveleslalom. Vrhunske tekme so pika na I vrhunski ponudbi smučišča Mariborsko Pohorje.

Leave a Reply