Posts | Comments | Email

Koža, največji organ

Koža je največji organ . Pri odraslem človeku koža tehta do deset kilogramov. Koža je organ oziroma čutilo. Po funkciji je koža najbolj vsestranski organ. Koža razmejuje telo od okolice. Poleg tega koža ščiti telo pred vplivi okolja, pomaga nam pri sporazumevanju z okolico, izmenjavi snovi z okolje, zaznava dotik , temperaturo in ima druge naloge. Koža je na različnih delih telesa različno debela.

Na nekaterih delih telesa je koža debelejša, na drugih pa zelo tanka. Ljudje se razlikujemo po barvi koži. Barva koče je odvisna od pigmenta, debeline in prekrvavitve. V ožjem pomenu ločimo vrhnjico in usnjico. Razlika med usnjico in vrhnjico je v tem, da je usnjica debelejša. Koža je tudi podkožje. Naloga podkožja je, da kožo veže na podlago. Koža so tudi lasje, dlake, nohti ter žleze lojnice in znojnice. Koža je zelo pomemben organ, ki za svoje delovanje zahteva nego in skrb. Nega kože je zagotovljena predvsem z rednim čiščenjem. Odstranjevanje nekoristnih snovi v nekaterih primerih poteka naravno, pospešimo ga lahko z rednim umivanjem ter odstranjevanjem. Odstranjevanje kože je aktivnejše in intenzivnejše ob prvih toplejših dnevih v letu, ter izpostavljenosti soncu. Čiščenje kože je zelo pomembna aktivnost, zato ji velja posvetiti veliko pozornosti.

Vsak človek že sam zna ocenit, da je čista koža razlog za bistveno boljše počutje. Tako se po napornem delovnem dnevu ali aktivnosti človek po umivanju bistveno boje počuti. Pri tem je dovolj tuširanje, kdor ima čas pa se sprošča z namakanjem v kadi. Dolgotrajno namakanje je koristno predvsem pri posebnih dodatkih vode. Slednji imajo koristne učinkovine za kožo. Koža, ki je izpostavljena vodi je tudi drugače bolje oskrbovana. To lahko vidimo pri nekaterih športih, ki zahtevajo intenzivno gibanje v vodi. Voda poleg tega lahko vpliva na boljšo prekrvavitev. Vsakdo ve, da je ozebla koža koža prstov na rokah in nogah najbolj učinkovito ogreta z mrzlo vodo.

http://www.arspharmae.com/info/intervjuji/staranje-koze-lahko-upocasnimo.html

Leave a Reply