Posts | Comments | Email

Klimatske naprave

Če želimo doseči visoko produktivnost, moramo zagotoviti ustrezne delovne pogoje. Tako mora biti delovni prostor dovolj svetel, prostoren in seveda primerno ogrevan oziroma hlajen. Ker so zadnja leta poletja zares ekstremna, je primerna klimatizacija prostorov še toliko bolj pomembna.

Tehnologijo, na kateri temeljijo vse današnje klimatske naprave, sta začela razvijati Benjamin Franklin in John Hadley. Odkrila sta, da amoniak ob raztezanju iz okolice pobere toplotno energijo in jo s tem ohladi. To odkritje je za hlajenje prostorov prvi izkoristil John Gorrie, ki je izdelal aparat za led, katerega je uporabljal za hlajenje prostorov v bolnišnici, v kateri je delal.

Prve prave klimatske naprave pa niso bile izdelane z namenom zagotavljanja udobja ljudi, ampak so jih uporabljali v industrijske namene, kjer je zelo pomembna stalna vlažnost in temperatura. Tako je bila prva moderna klimatska naprava nameščena v nekem papirniškem obratu v New Yorku, kjer je zagotavljala stalne pogoje in s tem konstantno velikost papirja.

Pravi razmah so klima naprave doživele šele leta 1950, seveda v začetku čez lužo, danes pa jih srečujemo že na vsakem koraku, tako doma, v pisarnah, trgovinah in celo v avtomobilu in na vlakih, avtobusih…

Izbira in namestitev klimatske naprave ni ravno enostavno opravilo, zato je najbolje, da se pred nakupom posvetujemo s strokovnjakom, ki si bo tudi ogledal naše prostore in predlagal optimalno pozicijo in moč naprave.

Comments are closed.