Kalcij in zdrava prehrana
Kalcij v pravilni količini pomeni zdrava prehrana .
Zdrava prehrana je osnova zdravega življenja, kalcij v mleku, mlečnih izdelkih in zelenjavi nudi pomemben prispevek pri nalogah celic, mišic in živcev, koristi pa tudi kostem in zobem . Prehranjevanje človeku daje energijo potrebno za opravljanje aktivnosti, omogoča pa tudi funkcioniranje številnih funkcij človekovega telesa. Kaj je zdrava prehrana načeloma določa vsak posameznik s svojo izbiro, temu primerno je zdrava prehrana različno razumljena. V smislu koristnih in neškodljivih učinkov pa ima zdrava prehrana bistveno ožji izbor. Mleko, mlečni izdelki ter zelenjava, ki vsebuje kalcij, so posamezniku bodisi všeč ali ne. Vendar je priporočljivo, da odrasla oseba zaužije tisoč miligramov kalcija dnevno. Večje potrebe imajo odraščajoče osebe, manjše pa predvsem otroci. Zato bi lahko rekli, da je posameznikova izbira ali bo kalcij užival v optimalnih količinah ali pa se za to ne bo odločil. Zdravju koristen je zaradi številnih pozitivnih učinkov, na drugi strani ima prevelika količina nekaj negativnih učinkov. Pozitivi učinki se kažejo pomoči normalnemu strjevanju krvi, pri normalnem delovanju živcev, prebavnih encimov ter ohranjanju zdravih kosti, negativni pa so predvsem v možnosti nastanka ledvičnih kamnov, kar ne prispevajo k učinkovitem delovanju organizma. Tako ima hrana, ki prinaša kalcij v optimalnih količinah številne odlične učinke, negativnih pa manj. Proces izkoristka se izvrši v tankem črevesju. Človek absorbira od petnajst do sedemdeset odstotkov z hrano vnesene snovi. Izkoristek je odvisen od ostalih sestavin obroka, predvsem vitamina D in fosforja in starosti. Starejše osebe kalcij slabše izkoristijo. Načeloma velja, da se kalcij bolje izkoristi iz zelenjave, kot iz mleka. Vendar v določenih pogojih. Kdor želi odličen izkoristek se mora bolj poglobiti v prehrano, sestavo prehrane, predvsem pa vplive, ki jih imajo razne kombinacije živil na izkoristek.
Kalcij bomo v telo vnesli z živili, ki ga na eni strani vsebujejo v bogatih količinah, na drugih pa s pravilno kombinacijo drugih živil.