Posts | Comments | Email

Kako huda je lahko bolečina v križu

Bolečina v križu je zelo pogosto posledica lažje poškodbe mišic v tem predelu ali pa okoliških tkiv, ki so se vnela. Zelo pogosto se bolečina v križu pojavi nenadoma. Slaba prekrvavitev mišic pomeni, da mišica ni segreta, in če v tem primeru oseba naredi nenaden gib, se lahko mišica ali tkiva poškodujejo. To je zelo pogosto pri nenadni rotaciji v ledvenem delu. Pogosto pa je bolečina v križu tudi posledica fizične obremenitve, ki ni bila izvedena na pravilen in kontroliran način. Pojavi se po okopavanju vrta, prenašanju težkega bremena, težji športni aktivnosti in podobno. V takšnih primerih se priporoča enodnevni počitek, vendar naj ležanje v postelji ne traja dlje od tega. Za hitrost zdravljenja mišičnega tkiva je ključna dobra prekrvavitev, ki jo dosežemo tudi že z lahko aktivnostjo kot je sprehod. Pomagate si lahko tudi z analgetiki, ki lajšajo bolečino. Vendar v primeru, da bolečina v križu ne popusti v nekaj dneh, morate obiskati zdravnika, saj je poškodba lahko prehuda, da bi se pozdravila sama od sebe.

Včasih pa je bolečina v križu tudi posledica poškodbe živca. Ta se je lahko ukleščil ali pa poškodoval zaradi hernije diska. V takšnem primeru je poleg bolečine prisotnih še nekaj drugih simptomov: bolečina v križu seva prek zadnjice proti nogi do meč. Bolečine lahko spremlja še mravljinčenje in ošibelost mišic. V takšnem primeru je potrebno nemudoma obiskati zdravnika. Hernija diska lahko v najhujši obliki povzroča tudi inkontinenco in odpoved mišic. V takšni hudi obliki zahteva takojšnji operativni poseg, saj so lahko v nasprotnem primeru posledice trajne.

Bolečina v križu ima lahko več stopenj. V vsakem primeru, če je bolečina tako huda, da vas to ovira pri hoji in normalnem delovanju, morate čim prej poiskati zdravniško pomoč. Bolečine je vedno potrebno jemati resno, saj nam prek njih telo sporoča, da je potrebno čim prej ukrepati.

http://fidimed.si/

Leave a Reply