Posts | Comments | Email

Kako holesterol vpliva na naše zdravje

Brez večjih zadržkov bi lahko trdili, da ni skorajda nobenega človeka, ki še nikoli ni slišal za to, da je holesterol škodljiv za naše zdravje. Raziskave namreč kažejo, da je povišan holesterol v krvi eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja. Statistika pa pravi, da so bolezni srca in ožilja najpogostejši vzrok smrti.

V Sloveniji ima kar 70 odstotkov ljudi, ki so stari med 25 in 64 let, povišane vrednosti holesterola v krvi. Vendar pa je potrebno na tem mestu omeniti tudi to, da je holesterol nujno potreben za zdravje organizma. Za vsako snov velja, da ko prekorači določeno vrednost v telesu, prične telesu škoditi, do določene vrednosti pa je nujno potrebna za nemoteno delovanje osnovnih življenjskih procesov. To velja tudi za holesterol. Zelo pomemben je za normalno delovanje hormonov, absorbcijo vitaminov, izločanje žolčne kisline itn. Vrednost holesterola je tisto, kar je nevarno, ne pa sam holesterol.

Za uspešno zniževanje vrednosti, ki jo holesterol doseže v krvi, si lahko pomagamo tudi z različnimi živili. Prva vrsta hrane, ki ga znižuje, so živila, ki so bogata s stenoli in steroli. Najdemo jih v zrnih, sadju, zelenjavi, oreščkih, stročnicah in semenih. Študije so dokazale, da te snovi znižujejo nivo, ki ga doseže holesterol, s tem pa zmanjša verjetnost nastanka bolezni srca in ožilja.

Tudi vlaknine so se izkazale kot precej učinkovite, če želimo znižati holesterol. Veliko vlaknin se nahaja v polnozrnati hrani. Raje kot beli kruh, izberite polnozrnatega, prav tako testenine, riž, kosmiče in podobno. Vlaknine preprečujejo, da bi holesterol prišel v krvni obtok, zato je smiselno tudi za zdrave osebe, da dodajajo v svojo vsakodnevno prehrano tudi dovolj vlaknin. Seveda pa so vlaknine pomembne tudi pri normalni prebavi, tako da imajo več pozitivnih učinkov. Čim bolj zgodaj, kot pričnemo skrbeti za holesterol, bolje je za naše dolgoročno zdravje.

http://fidimed.si/

Leave a Reply