Posts | Comments | Email

Je polni dopust delavca lahko še polnejši?

Danes je v prvi vrsti dopust odvisen predvsem od tega, ali smo sploh zaposleni za določen ali nedoločen čas. Nobena avtorska ali podnajemna pogodba nam ne prinese dopusta ali kakšne podobne ali manj podobne dobrine. Kako pridobiti dodatne informacije? Za začetek lahko v spletni iskalnik vtipkamo niz besed delovno pravo odvetniki.

Torej kdaj dobimo tisto pravico do plačanega dopusta? Vse se prične s številko šest. Torej šest mesec mora zaposleni delati polni ali krajši delavni čas v podjetju, da mu ta prične nuditi dopust. Če recimo opravljamo delo pet dni na teden imamo potem pravico do dvajset dnevnega dopusta. Najlažje pa nam hitro odgovori odvetnik s pravim poznavanjem delavnega prava.

V primeru, pa da recimo opravljamo delo šest dni na teden, pa se nam pravica do dopusta poveča za štiri dni. Če pa želimo pridobiti še dodatne tri dni dopusta, pa potrebujemo status invalida ali starejšega delavca.

Dodatni dan dopusta pa lahko pridobimo, če imam otroka mlajšega od petnajst let. Ko pa recimo nimamo pravice do izrabe celotnega letnega dopusta, pa lahko izrabi mesečni dopust. Vsak mesec, odkar pridobiš delovno razmerje šteje. Ponovno, če si v dvomiš, poišči odvetnika s področja delovnega prava.

Kaj pa je z letnim regresom? Kdor ima letni dopust ima pravico tudi do regresa. Sorazmerno z dopustim, ki ga lahko koristi med letom je sorazmeren tudi regres.

Nekoliko podobna stvar je porodniška, o kateri govori zakon o delovnih razmerjih. Tam moramo biti pozorni na časovno omejitev, saj porodniške ne moremo koristiti kar čez nekaj let. Porodniški dopust traja sto pet dni.

Kaj lahko pričakujemo v prihodnosti? Glede na razvoj kapitalizma in neoliberalizma v zahodni regiji se stvar še nekaj časa ne bo izboljšala. Varno delovno mesto je danes, in tudi bo verjetno v prihodnosti velik privilegij.

Leave a Reply