Posts | Comments | Email

ITM izračun je lahko znak za preplah

ITM izračun ali izračun telesne mase je način, s katerim lahko ugotovite, ali je vaša teža zdrava ali ne. Pri tem naj omenimo, da velja za zanesljivejši podatek kot samo telesna teža. Kaj ITM izračun sploh je? To je številka, s katero lahko relativno dobro ocenite podhranjenost ali debelost določene odrasle osebe.

ITM izračun dobite tako, da svojo telesno višino delite s kvadratom telesne teže

ITM izračun kar dobro ocenjuje delež telesne maščobe, vendar ga vseeno ne smete smatrati za natančen izračun. Obstajajo namreč določene povezave med ITM in deležem telesne maščobe, ki so odvisne od starosti in spola. Tako imajo na primer ženske večji delež maščobe kot moški. Še en primer: starejši človek, ki ima enak indeks telesne mase kot mlajši človek, ima več telesnih maščob. Prav tako naj poudarimo, da ocena ITM nikakor ni primerna za tiste ljudi, ki imajo veliko mišične mase ter malo maščob. To so seveda zelo natrenirani športniki, šprinterji, bodibilderji in podobno.

Na splošno pa ITM izračun sporoča naslednje:

  • podhranjenost: pod 18,5 kg/m2
  • normalna teža: od 18,5 do 25 kg/m2
  • prekomerna teža: 25 do 30 kg/m2
  • debelost: nad 30 kg/m2

indeks telesne mase

Kaj storiti, če ITM izračun pokaže preveliko številko?

Svetujemo vam, da se za boljše razumevanje prevelike teže posvetujete s svojim zdravnikom. Le-ta vam bo pomagal pri analizi vašega telesa in pri tem upošteval tudi delež telesne maščobe, mišic in vode. Tako bosta lahko skupaj določila cilje za zmanjševanje prekomerne telesne teže. Zdravnik vam bo na osnovi številke, ki jo je pokazal ITM izračun, svetoval glede pravilne prehrane in ustrezne telesne aktivnosti.
Preden boste pričeli s hujšanjem, opravite ustrezne telesne meritve. Tako izmerite obseg pasu, trebuha in prsi. Vse omenjene meritve redno ponavljajte na določeno časovno obdobje, saj boste s tem lahko učinkovito spremljali svoj napredek pri hujšanjju. Na koncu bodo te meritve zanesljvejše od številke, ki jo bo pokazala tehtnica. Pri tem, ko boste opazovali, kako izgubljate kilograme, bo narasla tudi vaša motivacija, zato smo prepričani, da boste z lahkoto prišli do svojega zastavljenega cilja. Srečno!

Leave a Reply