Posts | Comments | Email

Indija, država Južne Azije

Indija je država Južne Azije .

Zgodovina države Indija je zelo zanimiva in pestra. Mnoga dogajanja, ki jih je
Indija doživela in preživela v ne tako oddaljeni preteklosti, so zaznamovala druga dogajanja po širnem svetu. Indija je v veliki meri tudi vplivala na globalni politični zemljevid današnjih dni. Danes indija Indija šteje več kot milijardo prebivalcev.
Indija po površini meri skoraj tri milijone tristo tisoč kvadratnih kilometrov. S tem sodi Indija med največje države sveta. Po ureditvi je Indija federativna republika dvaindvajsetih zveznih države ter sedmih zveznih ozemlji. Vse zvezne države ter zvezni ozemlji imajo voljene vlade. Ostalih Pet ozemelj upravljajo z vrha nastavljeni uradniki in so pod neposredno oblastjo predsednika. Turistom lahko Indija ponudi mnogo. Razlogi za obisk so prav tako v velikem številu ter raznovrstni. V veliki meri so naravna in kulturna bogastva zanimiva za obisk Indije. Glavni reki Indije sta Ganges in Brahmaputra. Ganges je dolg skoraj tri tisoč kilometrov. Indijci imajo Ganges za sveto reko. Plovna pot Gangesa je dolga slabo polovico celotne dolžine reke. Izvir reke Ganges se nahaja v zahodni Himalaji. Izliva se v bengalski zaliv. Poleg naravnih in kulturnih bogastev obiskovalce zanimajo vere v Indiji. Hinduizem prevladuje v indiji. Na splošno je hinduizem najstarejša glavna svetovna religija. Za hinduizem je značilno velika raznolikost verovanj, izvajanj in sveti besedil. Hinduizem izvira iz starodavne vedske kulture. Na podcelino so jo prinesli indoevropski arijci. Med globalnimi verami je hinduizem tretja najbolj razširjena vera. Za Indijo so značilne tudi kaste. Prebivalstvo Indije je razdeljeno na štiri osnovne kaste. Osnovne kaste se delijo na številne pod kaste, pripadniki različnih kast pa se med seboj ne smejo mešati. Pripadniki posameznih kast smejo opravljati samo zanje določena dela. Različne vere poznajo tudi različne načine prehranjevanje.

Indija je za evropskega obiskovalca zelo zanimiva turistična destinacija zaradi naravnih, kulturnih, verskih in drugih značilnosti.

Leave a Reply