Posts | Comments | Email

Indija, cvetoča dežela nasprotij

Že vrsto let je Indija priljubljena destinacija za vse tiste, ki ljubijo eksotične kraje in želijo svoj dopust preživeti na intenziven način. Indija po površini meri več kot tri milijone kvadratnih kilometrov. V njej pa živi cela milijarda ljudi, kar predstavlja skoraj sedmino celotne svetovne populacije. Že po teh dveh podatkih nam je lahko jasno, da gre za prostrano deželo, ki je polna zanimivosti, katere bi lahko odkrivali celo življenje, pa še ne bi odkrili vseh. Glavno mesto te države je New Delhi, uradno v državi govorijo hindi, angleški jezik in še dodatnih šestnajst regionalnih jezikov. Sicer pa je Indija še precej nerazvita država, ki se loči na bogate mestne predele in na revna ruralna območja. Prav na račun zadnjih je pismenost v tej državi samo 52 odstotna. Upravno se Indija deli na 25 zveznih držav in na 7 zveznih teritorijev.

Indija leži v Južni Aziji, razprostira pa se po večjem delu tako imenovane Indijske podceline. Meji pa tudi na številne države in sicer na Kitajsko, Butan, Bangladeš, Mjanmar, Nepal in Pakistan. Ime Indija izvira iz Sindhu, to je bilo krajevno ime za reko Ind. Na tem področju obstaja bogata zgodovinska in kulturna dediščina, ki sega vse do neolitskih časov. Zelo močan vpliv je Indija doživljala iz strani sumerske civilizacije. Z njo je razvila močne trgovinske odnose. Okrog 1400 pred našim štetjem so vanjo vdrli indoevropski arijci in uničili precejšnje število mest. Takrat je Indija doživela precejšen padec.

Med najpomembnejšimi zgodovinskimi viri so tako imenovane Vede, zato se imenuje tudi Vedska Indija. Sicer pa je danes Indija parlamentarna država, ki temelji na enakosti vseh svojih državljanov, ki temelji na veljavi temeljnih človekovih pravic. Indija je država protislovij, je istočasno bogata in revna, prijazna in okrutna. S svojo pestro kulturno in zgodovinsko ponudbo privablja turiste iz vsega sveta, predvsem tiste, ki ljubijo eksotiko in imajo pustolovsko srce.

Več informacij poiščite tukaj

Leave a Reply