Posts | Comments | Email

Hidravlično olje, več kot le mazivo

Hidravlična olja so bazirana na osnovi visoko rafiniranega parafinskega baznega olja in posebej izbranih aditivov proti obrabi, korozij, staranju in proti penjenju. Hidravlično olje 46 vsebuje prav vse našteto. Namenjen je uporabi v večini industrijskih hidravličnih in cirkulacijskih sistemih, ki zahtevajo zaščito pred obrabo. Ležaji prav tako potrebujejo mazivno sredstvo. V tem primeru so na voljo adekvatna olja za mazanje.

Hidravlični sistemi uporabljajo za prenos energije hidravlično tekočino. Najbolj pogosto uporabljena tekočina je hidravlično olje, ki ima neznatno stisljivost, dober odvod toplotne energije ter dobro mažejo gibljive dele. Prav tako ščitijo dele pred korozijo in čistijo sistem. Hidravlična olja omogočajo elastičen pogon in dovoljujejo visoke tlake.

Prednosti zaradi katerih se posega po hidravličnih oljih so predvsem v visoki koncentraciji energije, z njimi lahko dosegamo veliko prestavno razmerje, omogočajo pa tudi odlične dinamične lastnosti (možnosti doseganja velikih pospeškov in pojemkov).

Hidravlika ima v primerjavi s pnevmatiko, mehaniko in elektriko določene prednosti. Omogoča nam zelo uspešno reševanje tehničnih problemov pri izdelovanju obdelovalnih in preoblikovalnih strojev, transportnih naprav, itd.

Seveda pa v paketu prihajajo tudi pomanjkljivosti. Eden glavnih faktorjev je onesnaževanje okolja. Olje tako postane neprimerno zaradi onesnaženja olja samega. Med svojim delovanjem se je v njem nabralo precej nečistoč ali pa je izgubilo določene lastnosti. Hidravlično olje je zaključeni uporabi sklepamo kot izrabljeno olje, oziroma odpadno olje.

Potem je tukaj še problem občutljivosti na nečistoče in spremembe temperature. Za preprečevanje vstopa nečistoč skrbijo za to primerna tesnila. Tudi ta potrebujejo pravilno izbiro, saj moramo upoštevati delovno temperaturo pod katero bodo podvržena, prav tako moramo paziti da izberemo pravilno tesnilo za material na katerem bodo izvajala svoje delo – tesnjenje.

Leave a Reply