Posts | Comments | Email

Gripa, spremenljiva bolezen

Gripa je spremenljiva bolezen . V osnovi je gripa obolenje dihal . Velikokrat je gripa sezonska bolezen. Tako imamo velikokrat tako imenovane sezonske gripe. Največkrat gripa izbruhne nenadoma. Širi se lahko izredno hitro, meje danes pri tem niso več nobena težava. Živimo v času, ko so meje že zdavnaj zbrisane. Prost pretok ni težava.

Temu primerno ljudje potujejo z namenom dopustovanja, poslovnih aktivnosti, ter številnih drugih aktivnosti. skupaj s potovanjem pa lahko ljudje na druge celine ali vse najbolj oddaljene konce sveta prenašamo bolezni. Tako imamo danes preplah, ko se pojavi bolezen v oddaljenih krajih. Ker se zavedamo, da tudi najbolj oddaljeni kraji pomenijo potencialno nevarnost za naše kraje. Dovolj je, da se nalezljive bolezni naleze en sam potnik. Sledi možnost širjenja na razne kraje. V primeru, da so v skupini potniki iz različnih držav to pomeni možnost širjenja v praktično vsako državo od koder posamezne potnik prihaja. Pri tem gripa ni nobena izjema. Znani so primeri, ko je gripa začela svoj pohod v oddaljenih krajih na drugih kontinentih, ter se preko prostega pretoka ljudi razširila vse do naših krajev oziroma okolice naših krajev. Zato velja pri vseh takšnih izbruhih biti skrajno previden. Navodila kako ravnati dobimo največkrat v času izbuha na nacionalnih medijih ter specializiranih državnih ustanovah.

Največkrat te novice sporočijo zdravstvene ustanove državnega pomena. Poleg novice o nastanku bolezni na drugih koncih sveta ter možnosti širjenja v naše kraje, velikokrat ponudijo tudi preventivne rešitve ter rešitve v primeru nastanka simptomov bolezni. Navodila velja jemati skrajno resno, saj lahko že s preventivnim ravnanjem storimo veliko za naše zdravje. Ker je bolezen nalezljiva ter prenosljiva, to lahko pomeni tudi veliko koristnega za zdravje naših sorodnikov, prijateljev ter vseh ljudi, ki živijo v naši bližini. Takšno ravnanje je tudi odgovorno ne le do sebe, ampak tudi do drugih ljudi. Gripa je lahko velika težava.

Leave a Reply