Posts | Comments | Email

Nova garažna vrata imajo integriranih precej varnostih mehanizmov

Garažna vrata ne spadajo med tiste nakupe, ki jih je priporočljivo opraviti kar tako, ne da bi se dodobra informirali o vseh podrobnostih tega izdelka. Kot velja za vsa vrata, ki ločujejo zunanjost in notranjost hiše, velja tudi za garažna vrata, da morajo zagotavljati predvsem varnostni vidik. V tem smislu naj bi bila garažna vrata vsaj toliko masivna in vzdržna, kot so vhodna vrata. Varna pa morajo biti tudi iz vidika uporabnosti. V Evropski uniji obstaja standard, ki zagotavlja zaščito pred tem, da bi si ukleščili prste, in predvsem pri dvižnih vratih je uveljavljen standard na sklepnih delih panelov, ki preprečuje nenadzorovano padanje. Če smo pozorni na standarde, ki se uveljavljajo pri novogradnjah ali pri obnovah starih poslopij, lahko opazimo, da prihaja v ospredje energetska varčnost.

Tudi ta vidik je pomembno upoštevati, ko izbiramo garažna vrata. Izolacijo garažnih vrat zagotavlja izolacijska masa, ki je vbrizgana med zunanjo in notranjo površino in služi temu, da prekine toplotni most. Učinek izolacije je tudi ta, da se na notranji strani garažnih vrat ne bo dogajala kondenzacija. Za številne posameznike pa garaža ne predstavlja le prostora, v katerega parkiramo avtomobile, ampak lahko služi tudi kot delovni prostor.

Garažna vrata so lahko v toplejših mesecih odprta, vendar pa ko nastopi zima, raje poskrbimo za to, da se ohranja toplota. S tem pa tudi izgubimo svetlobo, ki je v delovnih prostorih izjemno pomembna. Ta problem lahko rešimo tako, da garažna vrata opremimo z okenskimi vložki, skozi katere bo lahko pronicala zunanja svetloba. Namembnost okenskih vložkov je tako dvojna: zagotavljajo praktični vidik, ker prepustijo v prostor več svetlobe, istočasno pa garažna vrata tudi polepšajo.

Comments are closed.