Posts | Comments | Email

Ali je umivanje rok res tako pomembno?

Kot otroci smo si morali umivati roke pred jedjo, po jedi, po igri oziroma vsakokrat ko so starši opazili, da se bomo z rokami dotikali ust. Večina rutino umivanja rok vpelje tudi v dobo odraslosti. S tem skrbi za redno higieno in prepreči vnos bakterij v notranjost telesa, kar lahko ob nizki odpornosti pripelje do bolezni.

Umivanje rok je proces, pri katerem odstranimo bakterije iz rok. Z uporabo mila pa roke dezinficiramo in nadišavimo. Proces je zelo pomemben v zmernih količinah saj preprečuje vnos bakterij v naše telo. V obdobju nalezljivih bolezni kot je gripa je pomembno postopke ponoviti večkrat, saj vsak najmanjši stik z bakterijami lahko povzroči bolezen. Gre za proces katerega je potrebno osvojiti že v otroških letih saj z rednim čiščenjem preprečujemo nastanek in širjenje bakterij.

Pri umivanju rok moramo biti pozorni na izvajanje gibov in zmerno količino uporabe mila za roke. Že v predšolskem obdobju se otroci seznanijo z zgibankami, ki jim opisujejo pravilno izvajanje umivanja rok. Vzgojiteljice umivanje izvajajo skupaj z otroci ter opozarjajo starše naj izvajanje ponavljajo tudi doma. Umivanje rok je pomembno pri vsakodnevnih opravilih ko pridemo v stik z umazanijo. Velikokrat se prisotnosti umazanije sploh ne zavedamo, saj so bakterije brezbarvne in so brez vonja.

Umivanje rok pa je lahko tudi obsedenost katero je zelo težko odstraniti. Posameznik, ki je obseden s čiščenjem rok si jih umije ob vsakem stiku s predmeti na katerih občuti, da se nahaja umazanija. Velikokrat se obsedeno umivanje rok povezuje z motnjo, zato je pri pretiravanju potrebno obiskati zdravnika specialista.

Leave a Reply